Bučno olje

BUČNO OLJE – ELIKSIR ZDRAVJA IN KULINARIČNI UŽITEK

Bučno olje v sebi skriva številne učinkovine, ki so blagodejne za naše zdravje. Med drugim vsebuje veliko mineralov (magnezij, kalcij, silicij, selen in cink), vitaminov (A, B1, B2, C, D in E), beljakovin in kar 80 % nenasičenih maščobnih kislin, ki jih človeško telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Nič čudnega, da mu zaradi velike vsebnosti vitamina A in E, pravijo celo studenec mladosti. Sodi med redka olja, ki vsebujejo maščobne omega 3 kisline, ki lajšajo vnetja ter preprečujejo nastanek rakavih tvorb. Bogato pa je tudi z delta-7-steroli, ki delujejo proti povečanju prostate.

Bučno olje najraje dodajamo solatam. Odlično je v kombinaciji s fižolom, krompirjem, regratom, čebulo, črno redkvijo, tuno, paradižnikom, radičem, motovilcem, zeljem, jajci, kislim zeljem in kuhano govedino. Je pa tudi nepogrešljiv dodatek številnim drugim jedem, nekateri ga uporabljajo celo pri pripravi sladic. Ker je olje zelo gosto, lahko z njim okrasimo zelenjavne, sirne, mesne in testeninske krožnike ter juhe.

Ni povsem jasno, ali je za priljubljenost bučnega olja značilna božansko prijetna aroma in orehast okus, vsestranska uporabnost ali vsebnost številnih zdravilnih učinkovin, a dejstvo je, da je poleg olivnega bučno olje sploh v zadnjih letih postalo nepogrešljiv dodatek številnim kulinaričnim specialitetam.

Na naši kmetiji lahko kupite bučno olje polnjeno v 1 l stekleno embalažo, 0,5 l stekleno embalažo, 0,25 l stekleno embalažo in 1 l plastično embalažo. 

Zanimivost: Te dragocene tekočine se je prijelo tudi ime »zeleno zlato.«